Historik
Föreningens namn:
Surbrunnsgatan har en rik historia som sträcker sig tillbaka till 1700-talet. Gatan fick sitt namn efter en surbrunn som ansågs ha hälsobringande egenskaper. Brunnen, känd som Norremalms Sur-brunn, var populär fram till mitten av 1700-talet då källådern skadades. Namnet Surbrunnsgatan fastställdes officiellt vid en namnrevision 1885.
Trasten 7 (Surbrunnsgatan 11)
Fastigheten Trasten 7 på Surbrunnsgatan 11 uppfördes 1885-86 av byggherre och byggmästare H. Munkhammar, med A.G. Forsberg som arkitekt. Byggnaden är ett vackert exempel på tidstypisk 1880-talsarkitektur, med en konstnärligt utformad fasad i slätputs och symmetriskt placerade fönster. Fasaden pryds av konsolburna lister ovanför tredje våningen och vid takfoten, vilket förstärker byggnadens karaktär. Den ursprungliga putsdekoren har bevarats, inklusive rusticerade partier på de två nedersta våningarna, där putsen är utformad för att efterlikna sten. Vid entrén finns en elegant portalkomposition med tre pilastrar, och fasadens gula färg är karakteristisk för 1880-talet. Byggnaden har ett tak av svart falsad plåt, som kompletterar dess tidstypiska och välbevarade exteriör.
Trasten 8 (Surbrunnsgatan 9)
Fastigheten Trasten 8, belägen på Surbrunnsgatan 9, uppfördes 1885-86 av byggmästare H. Munkhammar, med arkitekterna Siöösten & Johansson. Byggnaden har en elegant fasad i tidstypisk grågul slätputs, med bandristningar på första våningen och ett hyvlat mittparti ovanför andra våningen. Sidorisaliterna är dekorerade med räfflade pilastrar, och fönstren är kopplade med mittkolonner, vilket förstärker fasadens detaljrikedom. Taket är täckt av svart falsad plåt. Entrén består av en inkörsport som leder till gården, belagd med storgatsten. På gården finns ett tidigare stall, som idag används som konstnärsateljé. Från gången nås porten till trapphuset, där både golv och trappor är utförda i kalksten, vilket bidrar till byggnadens karaktär och tidlösa charm.
Båda fastigheterna är kulturhistoriskt klassificerade av Stockholms Stadsmuseum. Trasten 7 har fått klassificeringen "grön", vilket innebär att byggnaden är särskilt värdefull ur kulturhistorisk synpunkt. Trasten 8 är klassificerad som "gul", vilket anger att byggnaden har positiv betydelse för stadsbilden och ett visst kulturhistoriskt värde.